مواد لازم برای حدود ۳۰ عدد شامی:

گوشت ران گوسفند (بدون چربی): یک کیلوگرم، لپه: یک کیلوگرم، تخم‌مرغ: ۷ عدد، زعفران ساییده شده: یک قاشق چای‌خوری، پیاز: ۲ عدد متوسط، نمک و فلفل: به مقدار لازم.

طرز تهیه:

ابتدا گوشت را پاک کرده، بعد از تکه‌تکه کردن بشویید و در یک قابلمه متوسط بریزید. سپس پیاز را پوست کنده، به‌صورت درشت خرد کنید. حالا پیاز را همراه مقداری آب و کمی نمک داخل گوشت بریزید و بگذارید گوشت پخته و آب آن تمام شود.
در این فاصله، لپه‌ها را پاک کرده، بعد از شست‌و‌شو در قابلمه دیگری بریزید و مقداری آب و نمک و زردچوبه به آن اضافه کنید. سپس قابلمه را روی اجاق گاز قرار دهید و صبر کنید تا لپه بپزد.
فقط توجه داشته باشید آب لپه نباید خیلی زیاد باشد؛ ضمناً حرارت‌دادن را تا زمانی ادامه دهید که علاوه‌بر پختن لپه، آب آن نیز جذب لپه شود.


نکته اول:

با توجه به اینکه قرار است لپه‌ها را پس از این چرخ کنید، خیلی نگران له شدن لپه‌ها نباشید. بعد از آنکه گوشت پخته شده و آب آن هم کشیده شد، آن را چرخ کنید. در این مرحله فقط یک‌بار چرخ کردن کافی است.
این بار گوشت چرخ شده را به همراه لپه دوباره داخل چرخ گوشت بریزید و باز هم آنها را چرخ کنید. مخلوط گوشت و لپه را کنار بگذارید و اجازه دهید سرد شود.
یک کاسه گود آماده کرده، تخم‌مرغ‌ها را در آن بشکنید، سپس زعفران را نیز در یک یا ۲ قاشق سوپ‌خوری آب جوش حل کرده، ‌همراه مقداری نمک و فلفل به تخم‌مرغ اضافه کنید و کمی با قاشق هم بزنید. سپس در یک تابه گود مقدار زیادی روغن بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا داغ شود. در این فاصله، مقداری – به‌اندازه کمی بزرگ‌تر از یک تخم‌مرغ – از مخلوط گوشتی را بردارید و بعد از گلوله کردن، با فشار روی یک دست به‌صورت گرد پهن کنید، سپس با انگشت دست مقابل، سوراخی درست در میان این دایره گوشتی ایجاد کنید.
شامی را با احتیاط داخل روغن داغ شده قرار دهید و بقیه مواد را هم به ‌همین صورت آماده کنید. وقتی یک طرف شامی‌ها سرخ شدند آنها را با کفگیر برگردانده، طرف دیگر را نیز سرخ کنید. بعد از آنکه هر یک از شامی‌ها سرخ شدند، آنها را در سبدی فلزی بگذارید تا روغن اضافی آنها خارج شود.
در صورتی که مشکل چربی خون دارید و می‌خواهید مقدار بیشتری از روغن شامی‌ها گرفته شود، از دستمال کاغذی حوله‌ای آشپزخانه استفاده کنید، به این ترتیب که کف سبد را با دستمال بپوشانید، سپس شامی‌ها را روی دستمال قرار دهید. اگر شامی‌ها در روغن وا برود، به این معناست که مایه آن به تخم‌مرغ بیشتری نیاز دارد و برعکس اگر احساس می‌کنید مایه شامی شل شده است با اضافه کردن یک قاشق آرد نخودچی، آن را سفت‌تر کنید.

نکته دوم:

در صورتی که می‌خواهید شامی شما پوک شود، می‌توانید مقدار یک قاشق چای‌خوری جوش‌شیرین را در کمی آب سرد حل کنید و در این مرحله به مخلوط تخم‌مرغی بیفزایید. با دست مواد را خوب ورز دهید. (مریم بیامنش/ ایران بانو)