اغلب افراد به ویژه در هنگام روزه داری از بروز بی قراری در پاهای خود شکایت دارند و همواره از دلایل بروز آن ابراز بی اطلاعی می کنند این درحالی است که به گفته پزشکان این یک اختلال عصبی شایع به نام سندروم پای بی قرار است که به دلیل کمبود کلسیم، سدیم، پتاسیم، منیزیوم و قندخون یا به دلیل استرس و اضطراب بروز می کند.

از آنجایی که این بیماری سبب بروز اختلال در خواب شبانه می شود در دسته اختلالات خواب گنجانده شده است اما علایم این بیماری که شامل گزگز، مورمور، سوزن سوزن و خارش پاها یا احساس حرکت حشره روی پاها است در حالت بیداری نیز بروز می کند.

بروز این علایم در زمان بیداری، بیشتر هنگامی که فرد به مدت طولانی روی صندلی در محل کار خود نشسته است یا در سفر با هواپیما یا خودرو مدت طولانی بی حرکت روی صندلی می نشیند، رخ می دهد.

این علایم بیشتر در مچ پاها تا زانو رخ می دهد اما گاهی که شدت بیشتری می یابد تا ران ها نیز پیش می رود و فرد را دچار کلافگی شدید می کند.

در هنگام بروز این علایم، فرد دیگر نمی تواند در حالت نشسته یا دراز کشیده بماند و باید حالت خود را تغییر دهد، پاهای خود را تکان دهد، حرکت کند و راه برود؛ به این ترتیب این علایم به طور موقت و تاحدودی برطرف می شود.

بیماری پای بی قرار و روزه داری

علایم سندروم پای بی قرار در هنگام روزه داری نیز بروز می کند و گاهی اغلب روزه داران از بروز این حالت شکایت دارند و بیان می کنند که گاهی بروز این علایم با درد در ناحیه پاها همراه است.

به گفته آنها، در ساعات پایانی روز این حالت در آنها بیشتر می شود اما دقایقی پس از صرف افطاری این حالت به تدریج کمتر می شود و از بین می رود.

دکتر ایرج خسرونیا، رییس انجمن متخصصان داخلی ایران گفت: علاوه بر استرس و اضطراب، کمبود کلسیم، منیزیوم، سدیم، پتاسیم و قندخون علل اصلی بروز بیماری پای بی قرار است که در صورتی که افراد روزه دار رژیم غذایی مناسبی نداشته باشند ممکن است علایم این بیماری در آنها بیشتر بروز کند.

وی افزود: افرادی که دچار علایم این بیماری می شوند، باید ابتدا میزان کلسیم، منیزیوم، سدیم، پتاسیم و قندخون خود را با انجام آزمایش های لازم بررسی کنند؛ در صورتی که کمبودی در این زمینه داشتند باید با یک متخصص تغذیه برای رفع این کمبودها مشورت کنند تا این علایم در آنها از بین برود.

منابع غذایی حاوی کلسیم، پتاسیم و منیزیوم

به گفته متخصصان تغذیه، میوه ها و سبزی ها حاوی مقادیر مناسبی از پتاسیم، کلسیم و منیزیوم هستند و در بین آنها موز، زردآلو، پرتقال، انگور، هلو، آلو، انجیر، سیب زمینی، سیر، کلم بروکلی، گوجه فرنگی، کدو سبز حاوی پتاسیم بیشتر و اسفناج، بادام زمینی و گندم سبوس دار نیز حاوی منیزیوم زیاد است.

همچنین علاوه بر شیر و لبنیات، اسفناج، کلم، تخمه آفتاب گردان، کشمش، انجیر خشک، شاه بلوط و خرما نیز از جمله منابع غذایی حاوی کلسیم به شمار می روند.

خسرونیا با یادآوری اینکه استرس و اضطراب از دیگر علل بروز بیماری پای بی قرار است، افزود: افرادی که با انجام آزمایش های لازم متوجه شدند کمبودی در زمینه کلسیم، سدیم، پتاسیم و منیزیوم ندارند، باید تلاش کنند بر اعصاب خود مسلط شوند، در یک جا ساکن نشوند و مرتب حرکت کنند تا علایم بی قراری در آنها برطرف شود اما اگر به این طریق برطرف نشد، باید برای رفع استرس و اضطراب خود به یک روانپزشک مراجعه کنند.

وی در مورد بروز درد به همراه علایم بیماری پای بی قرار اظهار کرد: بروز درد در پاها به همراه علایم این بیماری، به دلیل التهاب اعصاب پا ناشی از کمبود کلسیم، سدیم، منیزیوم، پتاسیم و قندخون رخ می دهد که برای برطرف کردن آن نیز لازم است افراد با مشورت با متخصص تغذیه در رژیم غذایی خود تغییراتی ایجاد کنند.(ایرنا)