اگر باردار هستید و مایونز نیز دوست دارید و می خواهید بدانید که خوردنش در طول بارداری مشکل دارد یا خیر به خواندن این مقاله ادامه دهید.

مایونز یکی از سس های بسیار شایع است و می گویند که اساسا از تخم مرغ ساخته می شود، اما دستور های بدون تخم مرغش نیز موجود است.

این سس غلیظ و خامه ای است و رنگش بین زرد و سفید است. علاوه بر روغن، حاوی آب لیمو یا سرکه نیز هست. یکی از شایع ترین امولسیون هایی که در مایونز استفاده می شود لسیتین نام دارد، که در زرده تخم مرغ پیدا می شود.

در برخی کشورها مایونز بر اساس ذائقه مردم محلی طعمی متفاوت نیز دارد. مثلا در فرانسه که سس هایی به نام خود دارد در مواد اولیه خردل نیز استفاده می شود.

وقتی خردل یکی از مواد تشکیل دهنده باشد طعم سس مایونز به کل تغییر می کند و چیز دیگری می شود. در کشورهایی نظیر ایتالیا، پرتغال و اسپانیا نیز در مواد اولیه از روغن زیتون استفاده می کنند.

در طول بارداری به شدت در خطر ابتلا به عفونت ها هستید، مخصوصا زمانی که سیستم ایمنی بدنتان ضعیف می شود.

شایع ترین نسخه های مایونز حاوی تخم مرغ خام یا نیمه پخته هستند، این یعنی به شدت در معرض باکتری های خطرناک قرار می گیرید، مانند سالامونلا که می تواند روی روده تاثیر بگذارد و منجر به مسمومیت شدید غذایی شود.

سالامونلا می تواند داخل و خارج تخم مرغ زندگی کند، و توسط چشم های غیر مسلح قابل مشاهده نیست. از این رو، به شدت در خطر ابتلا به عفونت قرار می گیرید.

برای اینکه مطمئن شوید غذا خوردنتان باعث آسیب رساندن به خودتان یا کودک متولد نشده نشود، بهتر است از غذاهایی که حاوی تخم مرغ هستند پرهیز کنید.

اگر همچنان نمی دانید که در طول بارداری چه چیزی باید بخورید از چه چیزی باید پرهیز کنید، و اصلا محصولات حای تخم مرغ چه چیزهایی هستند، در اینجا با یک بررسی سریع کمکتان می کنیم:

عبارت محصولات حاوی تخم مرغ در بیشتر موارد شامل تخم مرغ هایی می شود که از پوسته ی خود بیرون آورده شده اند تا در فرآیند تولید یک محصول به کار بروند، می شود.

وقتی محصولات حاوی تخم مرغ فرآوری می شوند، چندین روش برای این کار وجود دارد از جمله شکستن تخم مرغ ها، فیلتر کردن تخم مرغ ها، میکس و تثبیت تخم مرغ ها، ترکیب و پاستوریزه کردن، سرد و فریز کردن و در پایان خشک و بسته بندی کردن آنها.

آیا یک سس مایونز ساده خانگی هم می تواند حاوی سالامونلا باشد؟

همانطور که گفته شد مایونزهایی که با تخم مرغ درست می شوند ممکن است یکی از اصلی ترین علل مسمومیت یعنی سالامونلا و دیگر عفونت ها را به همراه داشته باشد. برای اینکه درک بهتری از سالامونلایی که در تخم مرغ پیدا می شود بدست بیاورید، محققان تحقیقی انجام داده اند. این هم چگونگی انجام این تحقیق و نتیجه بدست آمده:

برای این تحقیق خاص، محققان می خواستند الگوهای سالامونلا را بررسی کنند، و متوجه شوند که چگونه می تواند روی سس مایونز خانگی تاثیر بگذارد. مایونزهایی که این محققان بررسی کردند حاوی مواد نگهدارنده شیمیایی بودند، و بعضی از آنها نیز هیچ ماده نگهدارنده ای نداشتند.

محققان ابتدا به زرده های تخم مرغ انواع مختلف سالمونلا را تلفیق کردند، سپس با همان زرده ها مایونز درست کردند. در مایونزهایی که سالمونلا داشت همچنین دو، سه، و چهار قاشق سرکه یا آب لیمو نیز ریخته شد. در ۱۵ روزبعدی، محققان مرتب در حال نمونه گیری در چهار درجه سانتی گراد بودند. سالمونلا در مایونزهایی که در آنها سرکه به کار رفته بود نسبت به آنهایی که آب لیمو داشتند رشد بیشتری داشت.

محققان در نهایت به این نتیجه رسیدند که سالمونلا حتی بعد از ساخته شدن مایونز نیز می تواند دوام بیاورد.

اگر باردار هستید قبل از اینکه مایونز بخرید مواردی را باید در نظر بگیرید:

۱- چگونگی آماده شدندش را بفهمید

در ماه های بارداری قبل از استفاده ی مایونز، باید نحوه ی ساخت مایونزی که استفاده می کنید را متوجه شوید.

۲- برچسبش را چک کنید

ابتدا باید چک کنید که آیا مایونز حاوی تخم مرغ خام هست یا خیر، اگر دارد پس نباید آن را در دوران بارداری مصرف کنید. همچنین اگر روی برچسب اشاره ای به خام بودن یا نبودن تخم مرغ به کار رفته نشده بود بهتر است خطر نکنید و آن محصول را کنار بگذارید.

۳- بپرسید که آیا تخم مرغ خام دارد یا خیر

بسیاری از رستوران ها مایونزی استفاده می کنند که در آن تخم مرغ خام به کار رفته. اگر بیرون غذا میل می کنید حتما بپرسید که سس مورد استفاده ی آنجا حاوی تخم مرغ خام است یا خیر.

۴- مواردی را استفاده کنید که حاوی تخم مرغ پاستوریزه هستند

اگر فکر می کنید مایونزی پیدا کردید که تخم مرغ خام ندارد و می خواهید بخریدش، مواردی را خریداری کنید که داخل شیشه هستند ( مثل شیشه مربا ). این نوع از مایونز معمولا در بخشی از فروشگاه پیدا می شود که فریزر ندارد. این مایونز ها به خاطر پاستوریزه شدن حرارت دیده اند.

۵- موارد خانگی یا سنتی را استفاده نکنید

سس های مایونز خانگی را که ممکن است در رستوران ها و یا مهمانی ها سرو شود به هیچ وجه استفاده نکنید.

مواردی که در دوران بارداری هنگام برخورد با غذاها باید رعایت کنید

برای اینکه مطمئن شویم در دوران بارداری خطری شما و کودکتان را تهدید نمی کند مواردی است که باید بیاموزید.

مهم است که خود را در برابر غذاهای مولد بیماری محافظت کنید. این موارد را خوب به خاطر بسپارید و استفاده کنید تا مشکلی پیش نیاید:

۱- دستها را بشویید

مطمئن شوید که همیشه دستها را خوب با آب و صابون می شویید، مخصوصا اگر غذاهای خام مانند، گوشت، تخم مرغ و یا حتی میوه و سبزیجات نشسته را لمس می کنید.

همچنین قبل و بعد از آماده کردن و یا خوردن هر نوع غذا باید خوب دستها را با آب و صابون بشویید.

۲- مطمئن شوید که گوشت ها را کامل می پزید

بسیار مهم است گوشتی که می خورید کاملا پخته باشد و جایی از آن نیم پز یا خام نباشد. گوشت ها گاهی حاوی میکروب های بسیار مضری به نام ای کولی و حتی توکسوپلاسما هستند. پس هنگام آماده کردن انواع گوشت باید مواظب باشید که کاملا پخته باشد، اگر بیرون غذا می خورید می توانید سفارش کنید که گوشت شما را کاملا بپزند.

وقتی گوشت کاملا پخته می خورید از انواع باکتری و انگل ها در امان خواهید بود، چون در طول پخت از بین رفته اند.

۳- هنگام بارداری هرگز از لبنیات غیر پاستوریزه استفاده نکنید

تمام انوع لبنیات غیر پاستوریزه حاوی باکتری های مضر هستند که می توانند باعث مسمومیت های غذایی شدید شوند. برای اطمینان و امنیت خود همیشه از محصولات غیر پاستوریزه پرهیز کنید.

۴- تخم مرغ موجود در تمام غذا ها و محصولات حاوی تخم مرغ باید کاملا پخته باشد

سالمونلا یک باکتری کشنده است که داخل و خارج تخم مرغ پیدا می شود، تخم مرغ هایی که سالمونلا دارند هم از بیرون بدون مشکل به نظر می آیند و هم موقعی که شکسته می شوند.

برای اینکه مطمئن شوید دچار سالمونلا و مسمومیت غذایی نمی شوید، محصولاتی که حاوی تخم مرغ خام یا نیمه پخته هستند را استفاده نکنید. غذاهایی نظیر، سس سالاد سزار، مایونز، و حتی بستنی خانگی نیز ممکن است حاوی تخم مرغ خام باشند.

۵- از تخم مرغ و محصولاتی استفاده کنید که کاملا پاستوریزه شده باشند

هنگام بارداری باید از خوردن هر نوع غذای خام و نیمه پخته اجتناب کنید، و در این میان مایونز بسیار گول زننده است. حتما با پزشک خود در این باره صحبت کنید و همین چند ماه را به خاطر سلامت خود و فرزندتان مایونز نخوردن را تحمل کنید.